Наследство по закон

Наследство по закон: Основни положения и редове

Наследството по закон е процесът, чрез който имуществото на починалия се разпределя, когато няма завещание или когато завещанието не обхваща цялото имущество.

 

В такива случаи наследяването се извършва съгласно предписанията на Закона за наследството. Този процес гарантира, че имуществото на починалия ще бъде разпределено сред неговите близки роднини според определени правила и редове.

Кога се прилага

Наследяване по закон, както вече споменахме, възниква при две основни обстоятелства:

1-во: При липса на завещание - когато починалият не е оставил завещание;

2-ро: Когато имаме частично завещание - когато завещанието обхваща само част от имуществото на починалия, а останалата част не е посочена в документа.

Наследствени редове в наследството по закон

Законът за наследството определя различни редове на наследяване, които се прилагат последователно. Тези редове определят кои роднини имат право да наследят имуществото и в какъв ред ще се извършва разпределението.

Първи ред: Деца, съпруг, съпруга

В първия ред на наследяване попадат децата на починалия и неговият съпруг или съпруга.

 

Децата наследяват равни дялове от имуществото. Съпругът или съпругата също има право на дял от наследството, който се определя в зависимост от броя на децата.

 

Например, ако починалият е оставил три деца и съпруг/а, имуществото се разпределя на четири равни части – по една за всяко дете и една за съпругата/съпруга.

Втори ред: Родители и съпруг/а

При липса на деца, наследството се разпределя между родителите на починалия и неговия съпруг или съпруга.

 

В този случай, съпругът или съпругата получава половината от наследството, а другата половина се разпределя между родителите. Ако един от родителите е починал, неговият дял се предава на живия родител.

Трети ред: Братя и сестри на починалия и съпруг/а

Ако починалият няма деца и родителите му също са починали, наследството преминава към неговите братя и сестри и съпруг/а.

 

В този случай съпругът или съпругата получава половината от имуществото, а останалата част се разпределя между братята и сестрите.

 

Ако някой от братята или сестрите е починал, неговият дял се предава на неговите деца (племенници на починалия).

Четвърти ред: Роднини по права линия от втора степен (баби и дядовци)

При липса на деца, родители, братя и сестри, наследството преминава към бабите и дядовците на починалия, както по бащина, така и по майчина линия.

 

Наследството се разпределя на равни части между тях. Ако някой от бабите или дядовците е починал, неговият дял се предава на живите баби и дядовци.

Наследството по закон често предизвиква конфликти между родственици

Наследството по закон често предизвиква търкания между родственици и наследници, ето защо не е лошо ако човек има завещание, в което определя кой какво би следвало да наследи.

 

Често ще чуете, че в България наследството няма тази сила, която има в други страни, но в същото време, то може да уреди имуществените въпроси в голяма степен (можете да научите повече на SofLaw.bg).

 





{START_COUNTER}